آشنایی با اتریوم 2.0 و فرآیند استیکینگ آن!

- چرا به اتریوم 2.0 نیاز داریم؟
افزایش استفاده از شبکه اتریوم 1.0 (ETH) باعث افزایش کارمزدهای گس (Gas) و کاهش سرعت تراکنشها گردیده و در نتیجه قابلیت گسترش این شبکه را دشوار کرده است.
توسعهدهندگان و برنامهنویسان رمزارز از بلاکچین اتریوم 1.0 به خاطر اپلیکیشنهای غیرمتمرکز آن استفاده میکنند و خدماتی چون استقراض و وامدهی، پولینگ (pooling) و معامله را به کاربران ارائه میدهند. متاسفانه گسترش و افزایش استفاده از این شبکه به یک شمشیر دولبه تبدیل شده و باعث شلوغی شبکه و در نتیجه افزایش کارمزد گس و کاهش سرعت تراکنشها گردیده است. به همین ترتیب راهاندازی شبکه اتریوم 2.0 برای رفع چنین مشکلاتی مطرح شد.
- اتریوم 2.0 چیست؟
اتریوم 2.0 مجموعهای از بروزرسانیهای مرتبط است که به منظور افزایش مقیاس پذیری، امنیت و پایداری شبکه اتریوم ارائه شده است.
به عبارت دیگر، اتریوم 2.0 تغییر و انتقال از شبکه بلاکچین 1.0 به یک نسخه جدیدتر است. در اتریوم 2.0، از چندین بروزرسانی مرتبط به منظور افزایش مقیاس پذیری، امنیت و پایداری شبکه اتریوم استفاده شده و به طور کلی این نسخه جدید بر سرعت بالاتر، یا تعداد تراکنش در هر ثانیه (TPS)، کارآمدی بیشتر و امنیت بالاتر متمرکز است. این بروزرسانیها در سه بخش انجام خواهد شد.
نخستین بروزرسانی این شبکه بیکن چین (Beacon chain) نام دارد که در دسامبر 2020 راهاندازی و اجرا شد. بروزرسانی بیکن چین، که شامل گذر از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) به الگوریتم اثبات سهام (PoS) است، منجربه ارتقاء امنیت شبکه اتریوم شده است.
فاز دوم بروزرسانی اتریوم 2.0 فاز ادغام (The Merge) نام دارد و احتمالا در سال 2022 راهاندازی خواهد شد. همانطور که از اسم این فاز مشخص است، در این بروزرسانی شبکه اصلی با بیکن چین ادغام خواهد شد و رسماً بجای استفاده از شبکه اصلی، کوچ کرده و منجربه مصرف انرژی کمتر خواهد شد.
فاز سوم نیز در سال 2022 راهاندازی خواهد شد و به معرفی زنجیرههای شارد (Shard) اختصاص دارد که باعث افزایش ظرفیت ذخیره و دسترسی داده در شبکه اتریوم خواهد شد. بواسطه این بروزرسانیها، انتظار میرود که با افزایش سرعت تراکنشها بتوان شبکه را به 64 بلاکچین توسعه داد.
- منظور از استیکینگ در یک شبکه اثبات سهام چیست؟
در فرآیند استیکینگ (Staking) کاربران در یک شبکه بلاکچین اثبات سهام در اعتبارسنجی تراکنشها مشارکت کرده و در ازای آن پاداش دریافت میکنند.
همانند فرآیند ماینینگ، در استیکینگ نیز کاربران به طور فعال در اعتبارسنجی تراکنشها در بلاکچین PoS مشارکت دارند. هر کاربری که حداقل موجودی رمزارز را در حساب کاربری خود داشته باشد، میتواند در اعتبارسنجی تراکنشها مشارکت کرده و در ازای آن پاداش استیکینگ دریافت نماید. در اتریوم 2.0، با 32 اتریوم میتوان نرم افزار اعتبارسنج را به طور کامل فعال کرد.
در پلتفرمهای مختلف، ویژگیهای دیگری نیز برای کسب درآمد از طریق استیکینگ وجود دارد که به کاربران این امکان را میدهد تا از طریق قرارداد دیفای (DeFi) به طور غیرمستقیم در شبکه اتریوم 2.0 مشارکت داشته باشند. علاوه بر دریافت پاداش به ازای اتریومهای قفل شده، کاربران میتوانند از توکنها، پاداش و درآمدهای بیشتر بهرهمند شوند.
- چه تفاوتی بین استیکینگ شخصی و کسب درآمد استیکینگ از طریق شبکه اتریوم 2.0 وجود دارد؟
در استیکینگ اتریوم 2.0 در ازای امنیت شبکه به اعتبارسنجها پاداش تعلق میگیرد، اما “کسب درآمد استیکینگ اتریوم 2.0” محصولی از خود شبکه اتریوم بوده و از چندین محصول دیفای به کاربران پاداش میدهد.
در اتریوم 2.0، در هر مرحله اعتبارسنجی، بلاکچین PoS 32 بلاک از معاملات را با یکدیگر ادغام خواهد کرد. هر دسته بلاک به عنوان یک دوره یا عصر (Epoch) شناخته میشود که در حقیقت معاملات نهایی هستند.
در طول فرآیند اعتبارسنجی، که از آن به عنوان مرحله تصدیق نیز یاد میشود، شبکه بیکن چین مجموعه استیککنندهها را به گروههای 128تایی تقسیمبندی کرده و سپس یک بلاک شارد به هر یک داده میشود. نرخ انتشار اتریوم 2.0 بواسطه یک پاداش پایه تعیین خواهد کرد. با افزایش تعداد اعتبارسنجهای متصل به شبکه اتریوم 2.0، پاداش پایه هر اعتبارسنجش کاهش خواهد یافت. علت این موضوع این است که پاداش پایه با میزان موجودی حساب اعتبارسنجهای اتریوم 2.0 نسبت معکوس دارد.
منبع: Cointelegraph