در حالی که قابلیتهای فعلی نقشه تعاملی موجود بسیار تاثیرگذار است، اما اینطور به نظر میرسد که روند پیشرفت این نقشه بسیار کند و غیر واقعی است و نگهداری از این نقشهها هزینههای بسیاری را در بر دارد و همچنین این نقشه میتواند حریم خصوصی افراد را مورد تهاجم قرار دهد.
اگر تاکنون مسافرت جادهای را آغاز کرده باشید یا تصمیم گرفته باشید کسبوکاری را انتخاب کنید که تا کنون در آن حضور نداشتهاید باید بدانید که برقراری تعامل و نرم افزارهای طراحی مسیر واقعی تا چه اندازه حائز اهمیت هستند. سیستمهای فعلی اصولا از جی پی اس برای تعیین موقعیت مکانی استفاده میکنند و آن را با استفاده از پایگاه اطلاعرسانی موجود در خصوص جاده و موقعیتهای مکانی روی گوشیهای تلفن همراه نمایش میدهند. این سیستم به وضوح به خوبی عمل میکند و با سرعت خوبی در حال پیشرفت است. با در نظر گرفتن این موضوع نقاط ضعفی نیز در این باره وجود دارد. به عنوان مثال در کنار اینکه نقشه دیجیتالی در لحظه نمایش داده میشود، سرعت ردگیری شما و بارگذاری اطلاعات در خصوص مسیری که انتخاب کردهاید نیز با توجه به موارد متعددی تحت تاثیر قرار میگیرد، این عوامل مدام در حال تغییر هستند و اینطور که به نظر میرسد همین تغییرات تجربه متفاوتی را نیز برای کاربر در پی خواهد داشت. همچنین به دلیل محدودیتهای موجود در مورد دقت سیستم ممکن است سیستم به کلی شما را در مسیر اشتباهی قرار دهد یا جاده اشتباهی را برای ادامه مسیر پیشنهاد دهد که این اطلاعات منجر به سردرگمی فرد خواهد شد.
علاوه بر این هزینههایی نیز برای بحث هزینهها وجود دارد. این نقشه که به دنبال تعامل قوی میان افراد ایجاد میشود، غالبا از سوی تیمهایی ایجاد میشوند که از خودروهای ویژهای برای تهیه مسیر و بهروزرسانی اطلاعات استفاده میکنند. این کار مستلزم صرف زمان و هزینه بالایی است. این پروسه هرگز به پایان نمیرسد و همواره لازم است بهروزرسانیهایی در خصوص جادههای موجود انجام شود و تغییرات لازم در خصوص کسبوکارهای موجود در مسیر نیز در نقشه اعمال شود. درواقع به همین دلیل است که تنها شرکتهای قدرتمندی چون گوگل میتوانند چنین سرویسهایی را ارائه دهند. چرا که آنها دارایی لازم برای نگهداری از چنین سیستمی را در اختیار دارند. اکنون که صحبت از گوگل به میان آمد، باید بدانیدکه بیشتر کاربران از این نکته اطلاع دارند که مدل فعلی که در این شرکت استفاده میشود با استفاده از دستگاههای گوگل موقعیت مکانی و بهروزرسانی نقشه را به انجام میرساند. بسیاری این امر را تخطی از قوانین موجود میدانند. متاسفانه استفاده از این کالاهای مفید به این معناست که شما پذیرفتهاید که شخص سوم قادر است به اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی شما دسترسی داشته باشد و در هر زمان موقعیت مکانی شما را رصد کند.
بلاک چین چطور میتواند نقشه دیجیتالی را بهبود ببخشد؟
اکنون با وجود تکنولوژی بلاک چین این احتمال وجود دارد که این تکنولوژی تمام مسائل و مشکلات موجود را بر طرف کند و نقشه دقیق و سریعی را ایجاد کند که از حریم شخصی کاربر نیز محافظت میکند.
با استفاده از قدرتی که در تکنولوژی بلاک چین نهفته است و همینطور با توجه به دیگر پروتکلهای قدرتمند موجود در شبکه این احتمال وجود دارد که نسخه جدیدی از نرمافزارهایی بر پایه اینترنت ایجاد شوند. اگر تمام اطلاعات موجود در شبکه بلاک چین ذخیره شده باشد، این شبکه قادر خواهد بود به میزان قابل توجهی امکان مخفی ماندن اطلاعت کاربران را تا حد زیادی بهبود ببخشد؛ چراکه دپها میتوانند اطلاعات به دست آمده از گوشیهای تلفن همراه شما را در کنار اطلاعاتی که از شبکه بلاک چین دریافت میشود مقایسه کنند. در این حالت زمان کمتری برای پردازش درخواست و انتقال آنها نیاز خواهد بود.
علاوه بر این به دلیل وجود سیستم تاییدی که در شبکه بلاک چین به کار برده میشود، کاربران قادر هستند با اطمینان بیشتری از صحت اطلاعات به دست آمده از این اپها، آنها را به کار ببرند. از این گذشته اطلاعاتی که در اختیار کاربر گذاشته میشود بهروزرسانی شده و به هیچ عنوان نمیتوان تغییری در آنها ایجاد کرد. از آنجایی که هیچ قدرت مرکزی در این شبکه وجود ندارد که وظیفه پردازش و تایید اطلاعات را بر عهده بگیرید تمام سیستم با تغییرات پیش آمده سازگار میشود و آخرین اطلاعات موجود را در اختیار کاربر میگذارد.
در آخر این که به لطف طبیعت رمزنگاری شده رمزارزها و این شبکه اطلاعات کاربران به صورت کاملا محرمانه حفظ و نگهداری میشود. دیگر نیازی نیست که اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی خود را در اختیار شرکتهای بزرگی قرار دهید که اطلاعات شما را جمعآوری میکنند. کاربران میتوانند اجازه دهند که کدام افراد به اطلاعات آنها دسترسی داشته باشند و تمام سیستم نیز در خصوص اطلاعاتی که در اختیار کاربر گذاشته میشود شفاف عمل میکند. این امر تا حد زیادی این نقطه ضعف که خدمات مربوط به مکان یابی دریچهای به زندگی شخصی فرد بوده است را از میان برداشته است.
چه پروژههایی در این زمینه فعالیت دارند؟
در حالی که پروژههای جدید زیادی مدام برای مقابله با این مشکلات آن هم با استفاده از راهکارهای جدید در حال راهاندازی هستند، تعداد کمی از آنها در این بین برجسته شدهاند. برخی از معروفترین پروژههایی که تاکنون توسعه یافتهاند عبارت هستند از FOAM، XYO و Hyperion.
برای شروع پروژهای به نام FOAM یکی از نمونههایی است که نشان میدهد چگونه میتوان از سیستم بلاک چین برای تعیین مسیر استفاده کرد. در واقع این برنامه با به کارگیری بلاک چین اتریوم و سرویس خدماتی به نام Geohash به شبکه اجازه میدهد که اطلاعات دقیق مربوط به موقعیت مکانی را با دادههای موجود منطبق میکند. این سیستم با استفاده از سیستم اثبات موقعیت مکانی یا PoL به عمل کرد خود ادامه میدهد. این سیستم در ارتباط مستقیم با سیستمهای مخابره رادیویی است که از آنها با نام انکر یاد میشود. این مراکز مخابره رادیویی نقش نودها را در شبکه بر عهده میگیرند. مجریان باید توکنهای FOAM را برای مشارکت در این سامانه در نظر بگیرند، از این گذشته این افراد در ازای مشارکت موفقآمیز خود پاداشی را نیز دریافت میکنند. این گرهها در ادامه به یکدیگر متصل میشوند و ناحیهای را پدید میآورند، غالبا ناحیه نشاندهنده منطقهای از کره زمین است.
پس از راهاندازی اولیه کاربران میتوانند “Points of Interest”یا (PoI) ایجاد کنند و با توزیع شبکه در آدرسهایی که در بلاک چین وجود دارد کار تهیه نقشه را انجام دهند. با استفاده از توکنها در قالب سهام این امکان وجود خواهد داشت که کاربران متفاوت قادر باشند در خصوص اثبات یا PoI رایگیری کنند. طرفی که موفق به انجام کار شده است تمام سهام توکنهای موجود را به عنوان پاداش دریافت میکند و طرف دیگر چیزی به دست نمیآورد. این امر انگیزه لازم برای صداقت را ایجاد میکند. چرا که اثبات سهام میتواند یک بنای برجسته یا کافه را در محلی نشان دهد که ممکن است درست نباشد، اما ادعاهای کاذب به سرعت از شبکه کنار گذاشته میشوند.
سیستم کاملا بینقص نیست. این سیستم به زیرساختها و انکرهای زیادی نیاز دارد. با وجود اینکه انگیزه مالی کافی برای ایجاد این زیرساختها وجود دارد اما هنوز راه زیادی برای پوشش تمام کره زمین باقی مانده است. از این گذشته از آن جایی که سیستم روی شبکه اتریوم اجرا میشود، متحمل محدودیتهای موجود از نظر پهنای شبکه وسرعت آن است. البته تمام این موارد در آینده نه چندان دور بهبود پیدا میکنند.
پروژه دیگری نیز وجود دارد که برای استفاده از بلاک چین در تولید سیستم مکانیابی ایجاد شده است که XYO نام دارد. این سیستم رویکرد متفاوتی را پیش گرفته است. در این سیسم کاربران میتوانند اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی را در لحظه و با استفاده از سنسورهایی که با نام پاسبان یا Sentinels شناخته میشوند جمعآوری میکنند. این پاسبانها به سرعت از سیستم XYO درآمد کسب میکنند. زمانی که این پاسبانها با یکدیگر تعامل برقرار میکنند و در نزدیکی یکدیگر قرار دارند، قادر به دریافت پاداش خود خواهند بود. این امر انگیزه لازم را برای به کار گرفتن پاسبانهای بیشتر ایجاد میکند. این امر به گسترش شبکه میانجامد و کیفیت اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی را نیز افزایش میدهد. این نکته نیز باید در نظر گرفته شود که گوشیهای تلفنهمراه نیز میتوانند نقش پاسبان را بر عهده داشته باشند. برای این کار کافی است اپلیکیشنهای موجود را دانلود و نصب کنند.
راههای دیگری نیز وجود دارد که کاربران را قادر میسازد که در شبکه مشارکت داشته باشند و نقش بایگانی کننده یا تخمین زننده را برعهده بگیرند. اینها درواقع لایههایی هستند که امکان ثبت اطلاعات را در بلاک چین ایجاد میکنند و نظرسنجیهایی را به اجرا میگذارند که صحت اطلاعات را تایید میکند. این اجزا در کنار یکدیگر کار میکنند و مدام در حال تحول و بهروزرسانی هستند، به این ترتیب نقشهای واقعی و در لحظه در شبکه بدون مرکزیت و توزیع شده که غیر قابل تغییر است ذخیره میشود. یکی از موانع احتمالی انتصاب پاسبانهای بیشتر در شبکه است. چرا که آنها به عنوان عناصری کلیدی در سیستم شناخته میشوند. با در نظر گرفتن این موضوع این افراد بسیار ارزان هستند و هر کاربری این امکان را دارد که با استفاده از گوشی تلفن همراه در شبکه ایفای نقش کند.
پروژه دیگری رویکرد متفاوتی را در تهیه نقشه پیش گرفته است که Hyperion نام دارد. این سیستم موقعیتیابی دقیقی را با استفاده از مدل اقتصادی 2.1 پیشنهاد میدهد. این مدل سه لایه را در خود جای داده است. لایهای که برای کاربر در نظر گرفته میشود تایتان نام دارد و اطلاعات مربوط به موقیعت مکانی را در کنار والتی برای ذخیره سازی توکنهای اختصاصی شبکه یعنی HYN ایجاد کرده است. کاربران برای تایید اثبات سهم میتوانند از این توکنها استفاده کنند. لایه بعدی اثبات دوگانگی یا PoH است. این سیستم اساسا دو شبکه را در خود جای داده است و از هر دو سیستم اثبات انجام کار (PoW) و سیستم اثبات سهم یا (PoS) استفاده میکند. این لایه اطلس نام دارد. در لایه Map3 اطلاعات ذخیره، تایید و توزیع میشوند. لایه اطلس تراکنشهای مربوط به نقشه و همینطور تایید موقیعتهای مکانی را در خود جای داده است. این سیستم به گونهای طراحی شده است که در مقابل سانسورهای احتمالی مقاوم است و در مقابل اشتباهاتی که در شبکه ایجاد میشود نیز مقاوم است.
آینده چه تحفهای را برای ما در پی دارد؟
در حالی که این پروژههای بسیار بلند پروازانه هستند، اما هنوز مسیر زیادی پیش روی چنین پروژههایی است. بنابران خیلی زود است که بگوییم کدام یک از این پروژههای نقشه استاندارد بعدی مورد استفاده در جهان خواهد بود. آنچه مسلم است این که آینده پرباری پیش روی چنین پروژههایی است.
به دلیل مشکلات فعلی که در نقشههای امروزی وجود دارد، به یک تغییر شگرف نیاز است که تحولی را در وضعیت نقشهها به وجود بیاورد. در این مقاله به بررسی نوآوریها و راهکارهای نوینی پرداختیم که در این زمینه وارد عمل شدهاند. البته همواره این احتمال وجود دارد که پروژه جدیدی از راه برسد و اوضاع را به کلی تغییر دهد. ممکن است این پروژه تاکنون مطرح نشده باشد و هیچکس نیز اطلاعی از وجود آنها نداشته باشد. هر اتفاقی که بیافتد آنچه که مشخص است این است که تکنولوژی بلاک چین در آینده نقش مهمی را بر دوش میگیرد. استفاده از تکنولوژی تنها به این موضوع ختم نمیشود که نحوه استفاده ما از پول یا اطلاعاتی که در دست داریم تا چه اندازه تغییر میکند، بلکه حتی شیوه مسیریابی و انتخاب مسیر نیز در دنیا دستخوش تغییر میشود.
منبع: Cointelegraph