از زمانی که فیس بوک پروژه رمز ارز خود را به نام لیبرا معرفی کرد، دولتهای مختلف بخصوص آنهایی که در یکتا بودن دلار در بازارهای بینالمللی ذینفع بودند، جبههی مخالف نسبت به آن گرفتند و سعی در شکست دادن این پروژه دارند.
وزیر اقتصاد فرانسه، Bruno Le maire و همچنین سخنگوی دولت آلمان، Olaf Scholz اعلام کردند که دولت آنها علاقهای به پروژه لیبرا ندارد و بحث ارزهای دیجیتال موضوعی است که هر کشور باید بهطور اختصاصی به توسعه و انتشار آن به پردازد.
این بیانیه زمانی اعلام شد که بهخصوص کشور فرانسه از مشکلات اقتصادی متعددی رنج میبرد و قطعاً ترس از این موضوع برای دولت وجود دارد که مردم کشور پول جاری کشور را به ارزهای دیجیتال همچون لیبرا تبدیل کنند.
فیس بوک انتظار حمایت بیشتری از ایالات متحده آمریکا دارد
با وجود اینکه Calibra، شرکت زیرمجموعه فیس بوک که مسئولیت راه اندازی و اجرای لیبرا را دارد، در سوئیس واقع شده است، اما فیس بوک انتظار حمایت بیشتری از ایالات متحده آمریکا در رابطه پروژه لیبرا داشت زیرا فیس بوک بهعنوان یکی از ستونهای اصلی Silicon Valley به شمار میآید.
هرچند وقتی مدیر عامل شرکت کالیبرا، David Marcus و خود شخص Mark Zuckerberg برای ارائه توضیحات به واشنگتن احضار شدند، مشخص شد که نهتنها قرار نیست حمایتی از سمت دولت ارائه شود بلکه موضع سختی نیز در قبال لیبرا گرفته شده و لیبرا راه بسیار سختی را در پیش دارد.
پروژه تخریب فیس بوک برای نشان دادن یک شرکت بیاعتبار مدتی است شروع شده و میتوان به مواردی همچون نشر اطلاعات شخصی کاربران و دخالت روسیه در انتخابات آمریکا بهوسیله فیس بوک اشاره کرد. اتهاماتی که هرچند بعضی از آنها واقعی و درست بودند اما با درشت نمایی بیش از حدی برای تخریب و منفی نشان دادن چهره فیس بوک انجام شد.
قطعاً Zuckerberg انتظار مسیر ساده و همواری را برای پروژه لیبرا نداشت و میدانست که با چالشهایی روبرو خواهد بود، اما این حجم از مقابله و منفی گری نسبت به این پروژه دور از انتظار وی بود.
قطع همکاری شرکت های بزرگ از لیبرا
چندی پیش نیز به دلیل فشاری که اعضای کمیته بانکداری سنای آمریکا اعمال کردند، Visa card و Master card همکاری خود را با پروژه لیبرا قطع کردند و این یکی از بزرگترین ضربههایی بود که به پروژه لیبرا وارد شد زیرا Visa card و Master Card از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار هستند و همراهی آنها میتوانست باعث محبوبیت لیبرا شود. باوجود همهی مشکلات پیشآمده Marcus تأکید کرد که این پروژه طبق برنامه در سال 2020 ارائه میشود.
سلطه گری دلار آمریکا بر تجارت و بازارهای جهانی، یک ابزار بسیار قدرتمند برای آمریکا و کشورهای غربی به شمار میآید و قطعاً دولتها از این مواضع خود دفاع کرده و نمیگذارند ارز جایگزینی، دلار را تهدید کند.
چین به دنبال توسعه و انتشار رمز ارز ملی خود!
چین نیز از پروژه لیبرا خیلی حمایت نکرد و بعد از معرفی لیبرا، اقدام به توسعه و انتشار رمز ارز ملی خود کرد. هرچند میتوانست با حمایت از لیبرا و سرمایه گذاری در آن، دلار را با چالش روبرو کند.
جاهطلبی دولت چین فراتر از اینها میباشد و قصد دارد با انتشار رمز ارز خود سیستمهای پرداخت را متحول کند. طبق گفتهی Haung Qifan سخنگوی دولت چین، این کشور قصد دارد رمز ارز خود را جایگزین سیستمهای پرداخت بینالمللی مانند Swift و Chips کند.
وی نهتنها سیستمهای پرداخت فعلی را قدیمی، کند و پرهزینه خطاب کرد، همچنین به توانایی کنترل و دخالت دولت آمریکا بر این سیستمها اشاره کرد و بیان کرد که اگر سیستم جایگزینی نباشد، آمریکا بهراحتی میتواند جنگ اقتصادی با سایر کشورها راه بیندازد و آنها را تحریم کنید. واژهای که برای ما ایرانیها بسیار ملموس است.
طبق آخرین آمار منتشر شده، 2.8 میلیارد نفر در سراسر دنیا از محصولات فیس بود مانند خود فیس بوک، واتس اپ، اینستاگرام و دیگر محصولات استفاده میکنند. بنابراین پروژه لیبرا میتواند پتانسیل بالایی برای موفقیت داشته باشد. باید منتظر ماند و سرنوشت این ارز دیجیتال را دید.
منبع cointelegraph