زنجیره هوشمند بایننس (BSC) به وسیله تیمی ایجاد شد که در پشت بازار معاملاتی بایننس مشغول به کار است. این بازار بیشک معروفترین بازار معاملاتی رمزارز در تمام جهان است که در سال ۲۰۱۷ از سوی چانگپنگژائو (Changpeng Zhao) تاسیس شد. زنجیره هوشمند بایننس سازهای متشکل از دو زنجیره است. این زنجیره کاربران را تشویق میکند از بلاک چین برای ساختن دارایی دیجیتال و اپهای بدون مرکزیتی استفاده کنند که انجام معاملات را با سرعت بیشتری امکانپذیر خواهد کرد. این ساختار در کنار زنجیره بایننس (BC) که یک بازار سرمایه دیجیتالی بدون مرکزیت است، به کار خود ادامه میدهد. در این بین سیستمی سریع و ایمن که قادر به استفاده از قراردادهای هوشمند خواهد بود نیز وارد عرصه میشود. در این مقاله به بررسی برخی از ویژگیهای هیجانانگیز زنجیره هوشمند بایننس میپردازیم. این ویژگیها کاربران را با میزان امنیت و همینطور سیستم پاداشدهی این بازار نیز آشنا میکند.
خصوصیات زنجیره هوشمند بایننس
سازگاری با ماشین مجازی اتریوم (EVM)
همانطورکه میدانید اتریوم یکی از کاربردیترین و معروفترین پلتفرمهایی است که قراردادهای هوشمند را به کار گرفته است. علاوهبراین زنجیره هوشمند سازگاری با ابزارهای اتریوم و نودهای آن را نیز امکانپذیر کرده است. به این ترتیب این عناصر در زنجیره دوتایی بایننس نیز به کار گرفته میشوند.
ارتباطات زنجیرهای متقاطع یا Cross- Chain
در این ویژگی از برقراری ارتباطات میان BSC و BC نیز حمایت میشود. به این وسیله کاربران امکان جابهجایی داراییهای دیجیتال و همینطور توکنها را خواهند داشت که در آینده روی کار میآیند. این زنجیره به گونهای بهینهسازی شده است که با دپهای توسعهیافتهای که بهترین عملکرد را داشته و رضایت کاربران را به دنبال داشتند نیز در هماهنگی باشد.
یکپارچگی با راهکار Chainlink’s Oracle برای ساختن اپهای دیفای
زنجیره هوشمند بایننس با Chainlink’s Oracle در هماهنگی است. این بدان معناست که توسعهدهندگان زنجیره هوشمند بایننس دیگر نیاز به صرف ماهها برای مهندسی و ایجاد زیرساختهای لازم برای ایجاد اوراکل خود ندارند. آنها قادر هستند که با اتصال مستقیم به Chainlink اپلیکیشنهای قراردادهای هوشمند را ایجاد کنند و به این ترتیب به دنیای حقیقی متصل شوند. در عوض توسعهدهندگان این امکان را دارند اپلیکیشنهای مالی بدون مرکزیت قدرتمندی را بسازند که از آنها با نام دیفای یاد میکنیم. این اپها در کنار اوراکل Chainlink برای بازیابی اطلاعات یا قیمتها از بایننس DEX و بازار معاملاتی بایننس استفاده میکنند. براساس اطلاعات بهدستآمده از بایننس این امر امنیت را بهشدت افزایش میدهد و قیمتهای قابلاعتمادتری را نیز در اپهای دیفای اعلام میکند. بهاینترتیب اعتماد کاربران به محصولاتی که در زنجیره هوشمند بایننس ایجاد شدهاند نیز افزایش پیدا میکند.
بلاک چین مستقل
زنجیره هوشمند بایننس شامل یک راهکار دو لایه است. همین امر این سیستم را برجسته کرده است. درصورتیکه BC با مشکل فنی روبهرو شود، اکثر فعالیتهای BSC بهخودی خود انجام میشود. علاوه براین آنها قادر هستند بدون در نظر گرفتن رخدادهای پیشآمده به فعالیت خود ادامه دهند. این امر خللی در عملکرد آنها ایجاد نمیکند.
زمان کوتاه تولید بلاک
یکی از برجستهترین ویژگیهایی که در وبسایت بایننس درج شده است، این است که زمان ایجاد هر بلاک در BSC برابر است با ۵ ثانیه. همین امر کیفیت و کارآیی معاملات کاربران را نیز تامین میکند.
زنجیره هوشمند بایننس در مقابل زنجیره بایننس: تفاوتها
زنجیره هوشمند بایننس به این دلیل به وجود آمد که به عنوان راهکاری تک منظوره، با کارآیی بسیار خوب و به عنوان یک بازار معاملاتی خود را مطرح کند. سفارشها روی زنجیره با یکدیگر هماهنگ میشوند و همه چیز با سرعت بسیار بالایی انجام میشود. این امکان وجود دارد که ظرف یک ثانیه چیزی در حدود ۱۰۰ هزار سفارش انجام شود. اما برای زنجیره بایننس دستیابی به چنین سطحی از کارآیی نیازمند قربانی کردن یکی دیگر از ویژگیهای زنجیره بود. با این وجود این ویژگی بسیار محبوب بود و همین امر سبب شد که زنجیره هوشمند بایننس نیز روی کار بیاید. این زنجیره به منزله یک زنجیره موازی عمل میکرد که از قراردادهای هوشمند اتریوم پشتیبانی میکند.
بهاینترتیب یکی از کلیدیترین ویژگیهای زنجیره هوشمند بایننس این است که این زنجیره با قراردادهای هوشمند اتریوم نیز سازگار است. بنابراین اگر قراردادهای دیفای را روی اتریوم پیاده کنید، این امکان وجود دارد که آن را به زنجیره هوشمند بایننس نیز انتقال دهید و در آنجا نیز به این قرارداد دسترسی داشته باشید. این بدان معناست که این راهکار راه حل بسیار سادهای برای کاربران است و به آنها اجازه میدهد که قراردادهای هوشمند را در زنجیره بایننس به کار بگیرند و نیازی به آموختن مسائل پیچیده دیگری نیز نداشته باشند. این زنجیره به طور کامل اپن سورس طراحی شده است. بنابراین هر کسی میتواند روی این زنجیره قراردادی را به کار بگیرد. در نهایت از نظر عملکرد نیز زنجیره هوشمند بایننس در مقایسه با زنجیره بایننس عملکرد کمتری دارد. اما عملکرد آن همچنان از شبکهی اتریوم فعلی بالاتر است.
پاداش و مزایای استفاده از زنجیره هوشمند بایننس
بزرگترین پاداشی که در این زنجیره در نظر گرفته شده است، کارمزد کسی است که در تراکنشها و با استفاده از توکن بایننس یعنی BNB که ارز اختصاصی بازار بایننس است، پرداخت میشود. البته کاربر این امکان را نیز در اختیار دارد که پاداش خود را در قالب دیگر ارزها نیز دریافت کند. BNB توکنی است که سهام کاربر را از این زنجیره دوتایی نشان میدهد و از بروز تورم نیز جلوگیری میکند. با این وجود این توکن به اندازه بیت کوین و اتریوم معروف نیست اما کاربران زیادی را گرد هم آورده است و همچنان این امکان وجود دارد که آنها با تایید تراکنشها از مزایای حاصل از آن نیز سود ببرند.
اثبات سهم مالکیت PoSA
زنجیره هوشمند بایننس از سیستمی متشکل از ۲۱ تاییدکننده استفاده میکند که میزان کارمزدهای پرداختی را بهشدت کاهش میدهد و از زمان ایجاد هر بلاک نیز کاسته است. PoSA روشی در بلاک چین است که امکان انجام سریعتر معاملات و نقل و انتقالات را میسر کرده است. همین امر این زنجیره را به الگوریتمی برای افزایش رضایت کاربران تبدیل کرده است. همانطور که در اوراق سفید نیز اشاره شده است، زنجیره هوشمند بایننس از ترکیبی از اثبات سهام جانشین (DPoS) و اثبات سهام مالکیت (PoA) بهره میبرد. این بدان معناست که امکان حاکمیت افراد حاضر در شبکه نیز وجود دارد؛ اما تنها تعدادی از تایید کنندهها امکان ایجاد بلاک را خواهند داشت. این زنجیره سیستم مشابه با سیستم رضایت جمعی اتریوم را تولید کرده است. در این سیستم تاییدکنندهها از طریق پروتکل PoA اقدام به ایجاد بلاک میکنند. کنار هم گذاشتن این عوامل به احتمال زیاد کارآیی، امنیت، شفافیت و رضایت کاربران را افزایش میدهد.
امنیت: زنجیره هوشمند بایننس چگونه از کاربران محافظت خواهد کرد؟
اگرچه سیستمها PoA معمولا امنیت کاربران را تامین میکنند، اما خطراتی از قبیل تاییدکنندههای دسیسهپردازی که ممکن است از طریق حملههای کلونی از شبکه خارج شوند نیز وجود دارد. بایننس با استفاده از معیارهایی امکان بروز چنین حملههایی را بهشدت کاهش داده است. این بازار برای این کار کاربران را ترغیب کرده است بلاکها را پس از گذشت مدت زمانی قفل کنند و برای این کار باید مدت زمانی را منتظر باشند و بهاینترتیب امینت شبکه را تامین کنند. زنجیره هوشمند بایننس در کنار استفاده از منطق اسلش گذاری یا تنبیه، تاییدکنندگان دسیسهپرداز را مجازات میکند. این مجازات به دلیل عدم ثبات یا دو بار امضا کردن در نظر گرفته میشود. این امر شانس حمله کلونی و مواجهه با تاییدکنندگان شرور را بهشدت کاهش میدهد.
عدم ثبات
این مجازات به تاییدکنندگانی اشاره دارد که نوبت خود را برای ایجاد بلاک از دست دادهاند. این امر بهتدریج به عملکرد شبکه BSC آسیب میرساند. این اتفاق زمانی روی میدهد که افراد با مشکلاتی در سختافزار یا تنظیمات خود روبهرو هستند. اگر تاییدکنندهها به تعداد دفعات مشخصی موفق به ایجاد بلاک نشوند، در معرض خطر اخراج قرار میگیرند. چراکه در این حالت دیگر حاضران شبکه قادر هستند برای خروج کاربرانی که به درستی عمل نمیکنند، رایگیری میکنند. این کار باعث میشود که آنها هیچ پاداشی دریافت نکنند یا پاداش کمتری را در ازای فعالیت خود دریافت میکنند.
دو بار امضا کردن
این امر به امضاهای شیطنتآمیز اطلاق میشود. در این حالت تاییدکننده دو بلاک با یک ارتفاع و بلاک مادر یکسان را امضا میکند. زنجیره هوشمند بایننس راهکارهای مخصوص به خود را برای جلوگیری از چنین رویدادی دارد. بنابراین تنها در صورت انجام یک حمله ازپیشتعیینشده امکان دارد این امر روی دهد.
منبع: Boxmining