با وجود اینکه در سالهای اخیر بازار رمزارز بسیار مورد توجه قرار گرفته، اما همچنان این موضوع بسیاری از افراد را متقاعد نکرده است. جنت یلن (Janet Yellen)، رئیس جدید وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا، اخیراً وجاهت قانونی و ثبات رمزارزها به عنوان یک ذخیره ارزش را زیر سوال برده است. گذشته از اینها، سه سال پیش بود که شاهد ترکیدن حباب بیتکوین (BTC) بودیم. پس از یک رشد چشمگیر در سال 2017، قیمت بیتکوین به سطح 20 هزار دلار جهش کرد و سپس در سال 2018 عرضهها در بازار شدت گرفت و قیمت این رمزارز با ریزش شدیدی مواجه شد، به حدی که بسیاری آن را با حباب اقتصادی گل لاله (Tulipmania) در کشور هلند مقایسه میکردند.
در بسیاری از موارد طرفداران بیتکوین را به دلیل حمایت و هواداری شدید از این فناوری پرنوسان و ناشناخته، افراد فرقه پرست نامیدهاند. اما اشتباه نکنید، تنها افراد علاقمند به تکنولوژی و میلیاردرهای خاص و عجیبی مثل ایلان ماسک (Elon Musk) نیستند که وارد بازار رمزارز شدهاند. از بانک جیپی مورگان (JP Morgan) گرفته تا شرکت پی پال (Paypal) و اشرافزادگان قدیمی وال استرایت و طرفداران دره سیلیکون (Silicon Valley) همگی درحال خرید بیتکوین بوده و هستند.
اکثر موسسات مالی بزرگ مثل غولهای سرمایهگذاری و شرکتهای خدمات پرداخت اکنون از رمزارزها حمایت میکنند و از سوی دیگر، علاقه سرمایهگذاران خرد برای ورود به این بازار نیز درحال افزایش است. بیتکوین درحال تبدیل به بخش مهمی از سیستم مالی جهانی است و اهمیت آن روز به روز درحال افزایش است.
با این حال، همچنان بیتکوین به لحاظ قوانین و نظارت در هالهای از ابهام قرار دارد، زیرا در طول 10 سال اخیر نهادهای دولتی مختلف هر یک مجموعهای از قوانین جسته و گریختهای را برای رمزارزها وضع کردهاند. در بسیاری از موارد، این قوانین جسته و گریخته نمیتواند باعث اطمینان کافی سرمایهگذاران به این بازار شود، زیرا برخی از اصول بسیار اساسی نظارت بر رمزارزها همچنان مورد بحث و مناقشه است. من جمله اینکه آیا رمزارزها به عنوان دارایی هستند یا اوراق بهادار؟
یکی از بزرگترین باورهای نادرست در رابطه با بیتکوین و به طورکلی رمزارزها، این است که این بازار را همانند غرب وحشی (Wild west) تشبیه کرده و آن را خارج از کنترل نهادهای نظارتی و مملوء از کلاهبرداری و بیقانونی توصیف کردهاند. این موضوع کاملاً غلط است.
هر کسب و کاری که با مصرفکنندگان در ایالات متحده یا هر قلمرو دیگری سروکار دارد تابع برخی قوانین و استانداردهای نظارتی است و این قوانین بر داراییهای دیجیتال نیز حاکم است. اگرچه شاید چارچوبی منحصراً برای رمزارزها ایجاد نشده باشد، زیرا ما در ابتدای عصر یک فناوری جدید و نوآورانه هستیم. اما قوانین مختلفی در رابطه با حفاظت از حقوق مصرفکننده، مبارزه با پولشویی و کلاهبرداری و بسیاری زمینههای دیگر بر فعالیتهای مختلفی که در این بازار انجام میشود حاکم است. شرکتهای فعال در حوزه رمزارز میتوانند با همکاری شرکتهای حقوقی نسبت به تفسیر قوانین مرتبط با کسب و کارشان اقدام کرده و تا حد امکان به این قوانین پایبند باشند.
قوانین فعلی بازار رمزارز حاصل تلاشهای 10 سال اخیر بوده و این قانونگذاری نقش مهمی را در دستیابی به نوآوری ایفا کرده است. اما این قوانین ممکن است به زودی دست خوش تغییراتی شود. گری گنسلر (Gary Gensler)، رئیس سابق کمیسیون معاملات آتی کالاها در ایالات متحده (CFTC) که پیشتر نیز در زمینه فناوری بلاکچین و رمزارز در موسسه فناوری ماساچوست تدریس کرده و اکنون در سمت ریاست کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) فعالیت دارد، اخیراً صحبتهایی را مطرح کرده که نشان میدهد دولت فعلی آمریکا تصمیم دارد تا با جدیت به حوزه داراییهای دیجیتال ورود کرده و در تلاش است تا قوانین جامعی را برای این بازار نوپا تدوین نماید.
گنسلر تلویحاً بیان کرده است که قبل از اینکه پیشنویس قوانین ارزهای دیجیتال به تصویب و اجرا برسد، بایستی بررسیهای جنت یلن در این زمینه تکمیل شود و وی در انتظار این اتفاق است. از سوی دیگر، کنگره ایالات متحده نیز به دقت درحال بررسی این موضوع است. در ماه آپریل، این کنگره لایحهای را ارائه کرد که به موجب آن کارگروهی متشکل از کارشناسان این صنعت و نمایندگانی از SEC و CFTC به ارزیابی چارچوب قوانین و نظارت حاکم بر داراییهای دیجیتال بپردازند.
پیشبینی اینکه در آینده نزدیک چه قوانینی در انتظار بازار رمزارز و مدلهای مختلفی از کسب و کار در این صنعت خواهد بود کار دشواری است. همچنان شاهد افزایش تکامل و سازندگی نهادهای نظارتی هستیم، به طوریکه این نهادها وظیفه خود در قبال حفاظت از حقوق مصرفکننده، ترویج نوآوری و ایجاد یک فضای اقتصادی مثبت را بیش از پیش احساس کردهاند.
منبع: Cointelegraph