ترون (Tron) پلتفرم بدون مرکزیتی است که این روزها محبوبیت زیادی دارد. این پلتفرم با هدف تولید سیستم سرگرمکنندهای از محتوای دیجیتالی ایجاد شده است. این سیستم کاملا رایگان بوده و در آن از تکنولوژی توزیع حافظه استفاده شده است. همین امر امکان اشتراکگذاری محتواهای دیجیتالی را بهسادگی و بدون هزینه ممکن کرده است. ترون در سپتامبر سال ۲۰۱۷ از سوی یک سازمان غیرانتفاعی واقع در سنگاپور به نام بنیاد ترون پایهگذاری شد. ریاست این بنیاد بر عهده مدیر عامل اجرایی آن جاستین سان (Justin Sun) است، وی روی توسعههای درونی تیم متمرکز شده و این توسعهها شامل استفاده از تکنولوژیهای جدید و پر طرفدار نیز است.
با استفاده از ویژگیهای بلاکچین و تکنولوژی مربوط به سیستم همتا به همتا، ترون به دنبال از میان برداشتن فاصلهای است که میان تولیدکنندگان محتوا و مخاطبان محتوا وجود دارد. بهاینترتیب افراد واسطه از پروسه حذف میشوند. درنتیجه هزینه کلی تا حد زیادی برای مصرفکننده کاهش پیدا میکند و از این گذشته مجموعههایی که در اختیار تولیدکنندگان است نیز تا حد زیادی بهبود پیدا میکند، و این یعنی برد هر دو طرف.
برای ذکر مثال دراینباره بهتر است به یکی از کاربردهای ترون در دنیای واقعی اشاره کنیم. بیایید نتفلیکس را در نظر بگیریم، این شبکه خدماتی به محض ثبت درخواست محتواهای سرگرمکننده را در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهد. یک سازمان واحد به صورت کاملا مرکزی مدیریت تمامی خدمات را بر عهده دارد. ممکن است فردی برای تماشای آنلاین فیلم مجبور باشد اشتراک نتفلیکس را تهیه کند و وجهی را برای تماشای سرویس موردنظر پرداخت کند. فیلم موردنظر از سوی گروهی از افراد تهیه شده است که پلتفرم نتفلیکس را برای نمایش اثر خود برگزیدهاند. صرف نظر از خدمات رایگان و اشتراکهایی که در اختیار مصرفکنندگان گذاشته میشود، نتفلیکس همواره هزینهای را برای پخش فیلم از پلتفرم خود دریافت میکند و مابقی وجه دریافتی را در اختیار تولیدکنندگان میگذارد. در برخی از موارد بخش عمدهای از سهام نصیب افراد واسطه میشود.
ترون در تلاش برای ایجاد مدل تجاری مانند این مدل روی شبکه بلاکچین ایجاد شده و به عنوان یک حافظه بدون مرکزیت و توزیع شده عمل میکند که توزیع فیلمها را کارآمدتر و مقرونبهصرفهتر کرده است. این شبکه به دنبال آن است که افراد واسطه را به کلی از میان بردارد و درست مانند نتفلیکس در مثال بالا به هرکسی اجازه دهد که محتواهای سرگرمکننده را روی شبکهای که بر پایه بلاکچین پایهگذاری شده است بنا کند. مخاطبان جهانی قادر هستند به طور مستقیم دستمزد تولیدکنندگان محتوا را پرداخت کنند و در ادامه به محتوای موردنظر خود دسترسی داشته باشند.
در این پروسه پلتفرم باز و بدون مرکزیت ترون و حافظه توزیعشده آن مشکل دیگری را نیز به کلی از میان برمیدارند. چالشی که در بحث مقابله با شرکتهایی است که کنترل اینترنت و محتوای آن را بر عهده دارند. اگرچه تعداد این شرکتها کم است، اما آنها قدرت زیادی را در اختیار دارند و ترون به کلی شرایط را برای بازی با این شرکتها برابر کرده است.
شبکه ترون از ارز دیجیتال خود با نام ترونیکس استفاده میکند. این رمز ارز این روزها از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است و به عنوان یکی از رمز ارزهای مورد اعتماد بازار رمز ارز شناخته میشود. این رمز ارز این روزها در اکثر صرافیها قابل خرید و فروش میباشد. تیم توسعه دهندهی ترون چندین کیف پول اختصاصی را برای این رمز ارز و دیگر توکنهایی که از استاندارد بلاکچین ترون استفاده میکنند ارائه داده است. مصرفکنندگان محتوا نیز قادر هستند که با استفاده از ترونیکس هزینه تماشای محتواهای موردنظر را بپردازند. بلاکچین ترون در حال حاضر در تلاش است تا بتواند از بازار دیفای، سهمی را برای خود کسب کند. بازار دیفای رونق فراوانی پیدا کرده و باعث رشد شدید شبکهی اتریوم شده است. همین موضوع باعث شد تا جاستین سان و تیم توسعه دهنده به فکر ورود به این حوزه باشند.
ترون بهوضوح افق درازمدتی را پیش رو دارد و تعداد محتوای دیجیتالی موجود در شبکه نیز افزایش خواهد داشت. انتظار میرود که هزینه استفاده از محتوا نیز کاهش پیدا کند و همین امر آن را به گزینه مطلوبی در شبکه بلاکچین تبدیل میکند. مشتریان احتمالی ترون نیز سرمایهگذاران ثروتمند و صاحبنام چینی هستند.
منبع: Investopedia