از سال 2009 تاکنون، کشور چین بارها بازار رمزارز را تحریم کرده و در مجموع 19 مرتبه با اقدامات مختلف تلاش کرده است تا منجربه ایجاد ترس، عدم اطمینان و تردید (FUD) در فضای رمزارز شود.
به دنبال اعلام غیرقانونی بودن تمامی معاملات رمزارز از سوی بانک مرکزی چین (PBoC)، بازار رمزارز وارد روند ریزشی شد.
بر همین اساس، با نگاهی به اقدامات کشور چین در طی 12 سال اخیر، به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که آیا در این رابطه روند خاصی وجود دارد یا خیر.
چین اولین بار در سال ۲۰۰۹ “ارزهای مجازی” را تحریم کرد
۱: قانونگذاران و نهادهای نظارتی چین هرگز طرفدار واقعی رمزارز نبودهاند. در سال ۲۰۰۹ یعنی زمانی که ارزهای دیجیتال مبتنی بر بلاکچِین هنوز در ابتدای توسعه خود بودند، دو وزارت فرهنگ و بازرگانی چین استفاده از عبارت “ ارز مجازی” را برای معاملهی کالاها در دنیای واقعی ممنوع کردند. اگرچه این ممنوعیت صرفاً منحصر به بیتکوین نمیشد، اما به نظر میرسد که همین حرکت شرایط لازم برای شروع یک دهه از قوانین ضد رمزارز را فراهم کرد.
اولین تحریم مختص بیتکوین در سال ۲۰۱۳ رخ داد
۲: در سال ۲۰۱۳ بانک مرکزی چین موسسات مالی این کشور را از انجام معاملات بیتکوین منع کرد و آن را ارزی بدون “معنای واقعی” خطاب نمود. در آن زمان صرافی BTCC بزرگترین صرافی رمزارز به لحاظ حجم معاملات بود و این خبر باعث شد تا قیمت بیتکوین به کمتر از هزار دلار کاهش پیدا کند.
البته این رمزارز طی چند هفته بعد به قیمت قبلی خود بازگشت.
تهدیدهای دروغین درخصوص تحریم بازار رمزارز و ریزش بازار در سال ۲۰۱۴
اتفاقات سال ۲۰۱۴ نشان داد که گزارشهای دروغین از سوی قانونگذاران بانک مرکزی چین در برخی مواقع مانند گزارشهای واقعی میتوانند موثر باشند.
۳: در ماه مارس، خبری جعلی در سایت سینا وِیبو (Sina Weibo) منتشر شد مبنی بر اینکه طبق برنامهریزی بانک مرکزی چین قرار است که ظرف مدت کمتر از یک ماه تمامی معاملات بیتکوین در این کشور متوقف شود. اگرچه بعدها مشخص شد که این خبر جعلی بوده است، اما بازهم کاهش قیمت بیتکوین ادامه پیدا کرد.
۴: تقریباً در همان زمان، صرافی رمزارز FXBTC چین بیان کرد که در خلال تهدیدهای قانونگذاران مبنی بر تحریم معاملات رمزارز، ممکن است این صرافی تعطیل شود. به همین ترتیب میتوان هردوی این اتفاقات را در کاهش قیمت بیتکوین از محدوده ۷۰۹ دلار به ۳۴۶ دلار دخیل دانست.
پس از این وقایع، قیمت بیتکوین اگرچه به سختی، اما در کوتاه مدت شروع به بازگشت کرد و در اواخر ماه مِی به بیش از ۶۰۰ دلار رسید.
هک شدن یک صرافی چینی باعث کاهش شدید قیمتها در سال ۲۰۱۶ شد
5: اگرچه صرافی بزرگ بیتفینکس (Bitfinex) در هنگ کنگ مستقیماً تحت کنترل چین نیست، اما این صرافی یکی از قربانیان بزرگترین حملهی سایبری در ماه آگوست سال ۲۰۱۶ بود. در پی این اقدام حدود ۱۱۹ هزار و ۷۵۶ بیتکوین توسط هکرها به سرقت رفت، که این مقدار در زمان انتشار این خبر چیزی بیش از ۵ میلیارد دلار ارزش دارد، و بازپسگیری بخشی از این مبالغ تا به امروز نیز در حال پیگیری است. در همان زمان، اخبار پیرامون این اتفاق باعث شد تا قیمت بیتکوین طی دو روز بعد بیش از 10 درصد کاهش یابد.
با این حال، تا سپتامبر همان سال قیمت این رمزارز به سطوح پیش از این اتفاق بازگشت.
در سال 2017 دولت چین ظرف یک ماه دو بار بازار رمزارز را تحریم کرد
6 و 7: در ماه سپتامبر، دولت چین رسماً صرافیهای رمزارز را از ارائه خدمات به کاربران این کشور منع کرد، و بانک مرکزی این کشور نیز اعلام نمود که شهروندان چینی حق سرمایهگذاری در عرضههای اولیه (ICO) را ندارند.
سه ماه بعد بیتکوین توانست از سطح 4 هزار دلار به حوالی 20 هزار دلار، که سقف قیمتی خود در آن زمان محسوب میشد، جهش کند.
8 و 9: زمانی که صرافی BTCC خبر احتمال توقف فعالیت خود را به دلیل تحریمهای دولت چین اعلام کرد، بازار رمزارز در آستانه یکی از بزرگترین روندهای صعودی خود در طول تاریخ قرار داشت، و در همان زمان قائم مقام ریاست بانک مرکزی چین نیز ادعا کرد که بیتکوین به زودی سقوط خواهد کرد.
در آن برهه وضعیت بازار رمزارز درحال بهبود بود و این موضوع تاثیر چندانی بر روند بازار نداشت.
در سال 2018 گزارشات رسانهها بحران کوچکی را در بازار رمزارز رقم زد
10: در ژانویه سال 2018 اخباری به گوش رسید که ریزش شدید قیمتها در بازار رمزارز احتمالاً بواسطه اتباع چینی صورت گرفته است.
11: البته بسیاری از افراد گزارشات رسانه چین را عامل این ریزش بازار میدانستند، چراکه این رسانه پیشتر اعلام کرده بود که دولت چین به دنبال سختگیری بیشتر و اقدامات شدید درخصوص استخراج رمزارز است. تا اواسط ماه فوریه، قیمت بیتکوین با کاهش بیش از 65 درصد به محدوده 6852 دلار رسید.
با این حال، قیمت بیتکوین در این محدوده مدت زیادی دوام نیاورد و تا انتهای همان ماه به سطوح بالاتر از 11 هزار دلار بازگشت.
تشدید ترس، عدم اطمینان و تردید در سال 2019
12: بار دیگر در آپریل 2019 طرحی از سوی کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی چین منتشر شد که حاکی از تصمیم دولت چین برای ممنوعیت استخراج رمزارزها در این کشور بود، و در پی این موضوع قیمت بیتکوین با کاهش جزئی همراه شد.
13: از سوی دیگر بانک مرکزی چین نیز اعلام کرد که در صورت کشف فعالیت در معاملات رمزارز، افراد فوراً تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.
با وجود کاهش دوباره قیمتها پس از این حواشی، بازهم قیمت بیتکوین به رکورد شکنیهای خود ادامه داد.
ظاهراً چین عامل “فاجعهی رمزارز” در سال ۲۰۲۰ بوده است
فاجعهی رمزارز در ماه مارس سال ۲۰۲۰، که در آن تقریباً قیمت همهی توکنهای بزرگ در آغاز همهگیری ویروس کووید ۱۹ شدیداً کاهش پیدا کرد، بیشتر تحت تاثیر فروش بیتکوین توسط ماینرهای چینی بوده است.
۱۵: در نوامبر سال ۲۰۲۰ دولت هنگ کنگ از تصمیمش مبنی بر ممنوعیت معاملات خرد در بازار رمزارز به عنوان بخشی از اقدامات خود در جهت مقابله با پولشویی خبر داد.
در نخستین سال شیوع ویروس کرونا، بیتکوین برای اولین بار در سه سال اخیر موفق به شکست سقف تاریخی 20 هزار دلار گردید و تا پایان سال 2020 قیمت این رمزارز تا محدوده بیش از 30 هزار دلار نیز پیش رفت.
ادامه ترس، عدم اطمینان و تردید تا به امروز
16: در ماه می 2021، انجمن ملی امور مالی اینترنتی، انجمن بانکداری و انجمن پرداخت و نقل و انتقالات بانکی چین با انتشار بیانیهای، ضمن تشریح ریسکهای بالقوه بازار رمزارز ، درخصوص سرمایهگذاری در این بازار هشدار دادند.
17: چند ماه بعد، بانک مرکزی چین دستور ممنوعیت ارائه خدمات بانکی به مشتریانی که در معاملات رمزارز فعالیت دارند را به کلیه بانکهای چین ابلاغ کرد.
18: در ماه ژوئن، مقامات چین دستور ممنوعیت استخراج رمزارز را صادر کردند که منجربه خروج انبوهی از ماینرها از این کشور گردید.
19: اکنون بار دیگر بانک مرکزی چین با انتشار بیانیهای انجام کلیه معاملات رمزارز در این کشور را ممنوع اعلام کرده است.
با این حال، میتوان گفت که تمام تلاشها و اقدامات فوق از جانب دولت چین درخصوص تحریم بازار رمزارز ناکام مانده و این بازار همچنان درحال توسعه است.
منبع: Cointelegraph