آیا پیشرفتهای نوآورانه در شبکههای بلاکچین آلتکوینها میتواند باعث پیشی گرفتن آنها از بیتکوین (BTC) شود؟
زمانی که ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) شاهکار خود، بیتکوین، را برای نخستین بار طراحی کرد، کمتر کسی تصور میکرد که قیمت این رمزارز به 63 هزار دلار برسد و چنین شور و هیجانی را در میان سرمایهگذاران ایجاد کند. حتی این روزها نیز به سختی میتوان این موضوع را پذیرفت و سرمایهگذاران گاهی اوقات با این موضوع کلنجار میروند. علاوه بر بیتکوین، آلتکوینهایی مثل لایتکوین (LTC)، اتریوم (ETH) و بیتکوین کش (BCH) و اخیراً نیز غولهای حوزه دیفای، مثل پولکادات (DOT) و کاردانو (ADA) نیز پا به این عرصه گذاشتهاند.
اما مدتهاست که به سختی میتوان آینده کوینی که در هالهای از ابهام قرار دارد را پیشبینی کرد. ری دالیو (Ray Dalio) در انتقاد از بیتکوین به نکات خوبی اشاره کرده و معتقد است که ابهام درخصوص نحوه واکنش دولتها به جایگزینی داراییهای دیجیتال با ارزهای فیات از جمله دلایل نگرانیهای احتمالی در رابطه با آیندهی این رمزارز است. وی همچنین بر این باور است که شبکه بلاکچین بیتکوین به زودی منسوخ و قدیمی خواهد شد، و از آنجا که هیچ مدیریت و کنترلی بر روی بلاکچین این رمزارز وجود ندارد تا آن را با فناوری جدید بلاکچین منطبق کند، بنابراین این احتمال وجود دارد که یک کوین برتر بتواند از این رمزارز پیشی بگیرد.
پروتکلهای بلاکچین بیتکوین به لحاظ گسترش کاربردهای مالی با محدودیتهای بسیاری روبهرو هستند. به دلیل الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) در تراکنشهای بیتکوین، اجرای یک اکوسیستم بزرگ دیفای (DeFi) بر روی بلاکچین این رمزارز امکان پذیر نیست.
البته با وجود تمام این محدودیتها، همچنان نمیتوان با قطعیت گفت که پیشرفتهای نوآورانه در بلاکچین کوینهای رقیب برای سبقت گرفتن از موفقیت بیتکوین کافی است. این موضوع تا حد زیادی به عامل کاربردپذیری بستگی دارد: آیا رمزارز به عنوان یک ذخیره ارزش باقی خواهد ماند یا به یک وسیله جایگزین مهم برای تبادل ارزش تبدیل خواهد شد؟
فناوریهای نوظهور بلاکچین و موفقیت دیفای
از ظهور بیتکوین در حدود یک دهه پیش تاکنون، صنعت بلاکچین باعث ایجاد صدها پروژه گردیده که هدف هر یک از آنها ساخت یک کوین و معروف شدن آن بوده است. بسیاری از این پروژهها در بلندمدت به موفقیت رسیدند. اتریوم (ETH)، که دومین رمزارز دنیا به لحاظ ارزش بازار است، با ادامه رکوردشکنیها در ماه آپریل نه تنها پتانسیل این کوین برای تبدیل به یک دارایی ذخیره ارزش را اثبات کرد، بلکه قابلیت آن به عنوان یک شبکه بلاکچین را نیز اثبات نمود.
علاوه بر اتریوم، پروژههای بسیار دیگری نیز تلاش کردند تا شاهکاری همانند آن چه که ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) و همکارانش خلق کرده بودند را شبیهسازی کنند که از جمله این پروژهها میتوان به کاردانو (ADA)، ایاس (EOS)، و رمزارزی که این روزها معروف و پرطرفدار شده یعنی پولکادات (DOT) اشاره کرد.
فارغ از پروژههای بلاکچین و اسمهای خلاقانهی آنها، این پروژهها منجربه ایجاد یک اکوسیستم توسعه مشترک شدهاند. این پروژها با همکاری یکدیگر برنامههای غیرمتمرکز یا (DApps) را ایجاد کردهاند که میتوانند فرصتی را برای جامعهای که به خدمات بانکی دسترسی ندارند فراهم کنند تا از خدمات مالی و روشهای جدید سرمایهگذاری بهرهمند شوند.
رشد و ترقی کوینها و برنامههای غیرمتمرکز باعث امیدواری و خوشبینی بسیاری از افراد خارج از این حوزه گردیده و این امید را ایجاد کرده که پتانسیل واقعی برای بهبود یک اکوسیستم مالی غیرمتمرکز یا حداقل ترکیبی از آن با بازارهای متمرکز وجود دارد. اما تمام اینها بخاطر اعتقاد به ارزش بیتکوین بوده که مورد توجه بسیاری از سرمایهگذاران است.
ذخیره ارزش بیتکوین همان چیزی است که سرمایهگذاران به آن فکر میکنند
آن چه که سرمایهگذاران، توسعهدهندگان و علاقمندان به رمزارز را به سوی بیتکوین جذب کرده، جذابیت این رمزارز به عنوان ذخیره ارزش است. بیتکوین بر خلاف ارزهای فیات، ضد تورم است. به همین ترتیب در دورههایی مثل شیوع ویروس کرونا، جذابیت بیتکوین بسیار افزایش یافته است.
درحالی که بحثهای پیرامون اتریوم، پولکادات و دیگر پلتفرمهای بلاکچین نظر دنیای دیفای را به خود معطوف کرده، بسیاری از افراد نیز نسبت به این پلتفرمها بیتفاوت بوده و صرفاً بر روی قیمت کوینها متمرکز هستند. و به همین دلیل است که جذابیت بیتکوین به عنوان یک ذخیره ارزش همچنان برای بسیاری از سرمایهگذاران پابرجاست.
بسیاری از سرمایهگذاران خرد و عادی و همچنین بسیاری از سرمایهگذاران حقوقی هنوز درک درستی از کارکردهای درونی رمزارز ندارند. بر اساس تحقیقی که اخیراً انجام شده، تنها 16.9 درصد از سرمایهگذاران رمزارز ماهیت این داراییها را به درستی درک میکنند و حدود 33 درصد از سرمایهگذاران دانش محدودی در رابطه با رمزارزها دارند. بیش از 40 درصد از سرمایهگذاران رمزارز تازهواردانی هستند که عمدتاً در بازار موجسواری میکنند. گفته میشود که موانع زیادی برای ورود به دنیای دیفای وجود دارد و کسب دانش این حوزه بسیار دشوار است و البته بحث پیرامون این موضوع نیز در این جا نمیگنجد.
علاوه بر این، برخی از سرمایهگذاران حقوقی همچنان نسبت به نوسانات در بازار بیتکوین و دیگر رمزارزها محتاطانه رفتار میکنند و پیشبینیها حاکی از یک حباب قریب الوقوع در این بازار است؛ سیگنال دیگری که نشان میدهد فناوریهای بلاکچین در اولویت پایینتری قرار دارند. و این دقیقاً همان چیزی است که باعث میشود تا کوینهای دیگر نتوانند از بیتکوین پیشی بگیرند. بنابراین تا زمانی که اکثر سرمایهگذاران بجای ارزش بلاکچین به ارزش کوین توجه میکنند، بیتکوین به عنوان برترین رمزارز در بازار باقی خواهد ماند. درصورتی که دانش و آگاهی سرمایهگذاران درخصوص کارکردهای درونی دنیای دیفای افزایش یابد، این موضوع میتواند تعیینکننده ارزش فناوریهای بلاکچین کوینهای جدید و نوظهور از دید سرمایهگذاران باشد.
در حال حاضر بیتکوین پادشاه رمزارزهاست و احتمالاً تا مدتها در این جایگاه باقی خواهد ماند به طوریکه افزایش قیمت این رمزارز ادامه یافته و اکثر سرمایهگذاران نیز بر موج صعودی آن سوار خواهند شد.
منبع: Cointelegraph