تحلیل تکنیکال چیست؟
پیش از نگاه به تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال بهتر است که با خود مفهوم تحلیل تکنیکال آشنا شویم. تحلیل تکنیکال مطالعه روندهای آماری است که از دادههای قیمت و زمان جمعآوری شده است تا فرصتهای تجاری را مشخص کند. تحلیلگران تکنیکال برای ارزیابی قدرت و ضعف در قیمت یک دارایی از الگوهای حرکات قیمت، سیگنال معاملاتی و سایر ابزارهای تحلیلی استفاده میکنند. تحلیل تکنیکال را میتوان در مورد هر گونه داده مانند رمزارز، فارکس، قیمت کالاها و سهامها استفاده کرد.
نمودار قیمتها و حجم معاملات در واقع تصمیمات گذشته اتخاذشده توسط فعالان بازار (خرید و فروش) است. این اطلاعات در مورد تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال نیز همین طور است. این اطلاعات به نوبه خود بر تصمیمات آینده در این بازار از دو طریق تأثیر میگذارد:
حال اگر بخواهیم به طور دقیقتری با تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال آشنا شویم، باید با مفهوم ترند یا روند آشنا شویم. سه روند ممکن وجود دارد:
بعضی اوقات تریدرها از اصطلاحات خرس و گاو نیز برای اشاره به یک روند استفاده میکنند. بازار گاوی از گاو میآید که با شاخهای خود به سمت بالا حمله میکند و بنابراین قیمتها را بالا میبرد و عبارت بازار خرسی از خرس میآید که با پنجههای خود به پایین حمله میکند و در نتیجه قیمتها را پایین میآورد.
حال در قدم بعدی تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال باید به سراغ مفاهیمی مانند مقاومت و حمایت برویم. وقتی حرکت در نمودار خطی نیست، قیمت با بالا رفتن با مقاومت مواجه میشود و با پایین آمدن با حمایت روبهرو میگردد.
وقتی سطح مقاومت شکسته شود، معمولاً به یک سطح حمایت تبدیل میشود و بالعکس. در تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال، حمایت اغلب به عنوان نقطه ورود و مقاومت به عنوان نقطه خروجی استفاده میشود. در صورت گرایش شدید خریداران به بازار، قیمت بدون توقف ممکن است از حمایت / مقاومت عبور کند.
اگر مایل هستید یک قدم بیشتر به سمت تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال پیش بروید، نقاط زیر نقاطی هستند که اغلب تحلیلگران به آن نگاه میکنند تا از آن اطلاعاتی را بیرون بکشند:
این نمودارها نوارهایی را نشان میدهند که به عنوان شمعی شناخته میشوند. شکل شمع بستگی به رابطه بین قیمتهای آغاز دوره (Open)، بالاترین قیمت دوره (High)، پایینترین قیمت دوره (Low) و قیمت پایان یا بسته شدن دوره (Close) دارد. منظور از دوره هم، دوره زمانی است که در واقع واحد زمانی نمودار مربوطه است.
تصویر شمع خرسی یا نزولی (به رنگ قرمز) و شمع گاوی یا صعودی (به رنگ سبز)
نمودار شمعی مبتنی بر تکنیکی است که در سال 1700 در ژاپن برای تحلیل قیمت برنج ساخته شده است. اما یک روش مناسب برای معامله هر دارایی مالی نیز هست. نمودار شمعی را میتوان به صورت جداگانه مورد مطالعه قرار داد (الگوهای ساده) اما بیشتر به صورت گروهی استفاده میشود (الگوهای پیچیده). هدف از نمودار شمعی تعیین روند بازار است و در تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال نیز استفاده فراوانی دارد.
اندیکاتور یا شاخص، تابعی ریاضی است که برای تحلیل نمودارها از آن استفاده میشود و نتایج آن میتواند باعث درک شرایط کلی و جزئی از بازار باشد. دو اطلاعات مهم مورد استفاده در شاخصها، قیمت در زمانهای گذشته و حجم معاملات در هر زمان است. نتیجه استفاده از شاخصها میتواند تأیید یک روند، ارزیابی قدرت یک روند و پیشبینی در مورد آینده آن باشد. شاخصها یا اندیکاتورهای متفاوتی وجود دارند که هر کدام جزء یک مجموعه است. برای مثال تعدادی از آنها نوسانگر هستند و تعدادی میانگین متحرک. هر کدام هم برای اهداف متفاوتی طراحی شده و استفاده میشوند. توجه داشته باشید که هر کدام از این شاخصها یک ابزار هستند و میتوان با فعال کردن نمایش آن در نمودار تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال، از آن استفاده کرد. توجه داشته باشید که تریدرها معمولاً از چند شاخص مختلف به صورت ترکیبی استفاده میکنند. برخی شاخصها برای تشخیص روند مناسب هستند و برخی برای مشخص کردن وضعیت اشباع خرید و اشباع فروش. همچنین برخی بر قیمت تأکید دارند و برخی بر حجم معاملات.
یکی از معروفترین و دقیقترین ابزارهای تحلیل تکنیکال، ابزار تریدینگ ویوو (TradingView) است. این ابزار برای تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال، از محبوبترین شاخصهای تکنیکال استفاده میکند. در این بخش شاخصهای به کار رفته در آن را مرور میکنیم.
نوسانگرها یا اسیلاتورها بسیار محبوب هستند و به عنوان اندیکاتورها یا شاخصهای پیشرو به شمار میروند که میتوانند به شما سیگنال تغییرات روندی را که هنوز آغاز نشده نشان دهند و به همین دلیل به صورت گسترده از آنها استفاده میشود. این نوع از اندیکاتور بین دو حد بالا و پایین یک نقطه میانی در نوسان است و مقدار آن به اندازهگیری قدرت و حرکت یک روند کمک میکند. همچنین نوسانگرها عموماً این موضوع را به شما نشان میدهند که آیا یک بازار در حالت اشباع خرید (بیش از حد خریده شده) یا اشباع فروش (بیش از حد فروخته شده) است (بدین معنی که آیا قیمت به صورت توجیهناپذیری بالا یا پایین است یا خیر) که در واقع میتواند سیگنال درباره بازگشت یک روند باشد. از نوسانگرها میتوان به منظور تعیین زمان بستن معاملات باز استفاده کرد.
نوسانگرها در بازارهای خنثی و بیروند تأثیر بیشتری دارند؛ به این دلیل که در بازارهای رونددار ممکن است به اشتباه، زودتر سیگنال مبتنی بر شرایط اشباع خرید یا اشباع فروش را بدهند. موارد رایجی که بایستی به دنبال آن بود، حد وسط نقطه میانی، نزدیک شدن به مقدار حداکثر و حداقل و واگرایی عادی یا پنهان است. نوسانگرها معمولاً با یک خط یا هیستوگرام ترسیم میشوند. تعداد زیادی نوسانگر از قبیل شاخص قدرت نسبی (RSI)، نوسانگر تصادفی (اسیلاتور استوکاستیک)، شاخص قدرت حقیقی (TSI) و نوسانگر نهایی (UO) وجود دارند.
میانگینهای متحرک مبتنی بر قیمت هستند؛ اندیکاتورهای تأخیری (یا واکنشی) که قیمت میانگین تضمینشده در طی یک دوره زمانی مشخص را نشان میدهند. یک میانگین متحرک روشی خوب برای اندازهگیری میزان حرکت برای تأیید روندها و تعریف خطوط حمایت و مقاومت است. اساساً میانگینهای متحرک، نویز را در زمان تفسیر چارتها کاهش میدهند. نویز، هم از نوسانات ِ قیمت و هم از حجم تشکیل شده است. به این دلیل که یک میانگین متحرک، اندیکاتوری تأخیری است و به رویدادهایی که قبلاً اتفاق افتاده واکنش نشان میدهد، از آن به عنوان یک اندیکاتور پیشبینی استفاده نمیشود، بلکه به عنوان یک اندیکاتور تفسیری برای تأییدها و تحلیلها استفاده میشود.
در حقیقت، میانگینهای متحرک پایه و اساس چندین ابزار تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال مشهور دیگر از جمله باندهای بولینگر (Bollinger Bands) و اندیکاتور مکدی (MACD) را تشکیل میدهند. انواع مختلفی از میانگینهای متحرک وجود دارند که همگی فرض بنیادی یکسانی را میگیرند و تغییراتی را ایجاد میکنند. مشهورترین آنها میانگین متحرک ساده (SMA)، میانگین متحرک نمایی (EMA)، میانگین متحرک وزنی (WMA) و میانگین متحرک هال (HMA) هستند.
شاخص قدرت نسبی (RSI) یک نوسانگر موفق و مبتنی بر حرکت است که از آن برای اندازهگیری سرعت (شتاب) و همچنین تغییر (دامنه) حرکات جهتدار قیمت استفاده میشود. اساساً شاخص قدرت نسبی، زمانی که به صورت نمودار درآمده باشد، میانگینی بصری به منظور نظارت بر جریان و همچنین قدرت و ضعف تاریخی یک بازار خاص را نشان میدهد. قدرت و ضعف به قیمتهای بستهشده در طول یک دوره مشخص معاملاتی که منجر به ایجاد یک واحد قابل اعتماد از تغییرات قیمت و حرکت میشود، بستگی دارد. با توجه به محبوبیت ابزار تسویه نقدی (شاخصهای بورس) و محصولات نفوذ مالی (و تمامی زیرمجموعههای آن)، اثبات شده که شاخص قدرت نسبی، اندیکاتور قابل دوامی از روندهای قیمت است.
نوسانگر تصادفی یا استوکاستیک یک نوسانگر حرکتی مبتنی بر رِنج است. اندیکاتور استوکاستیک به نحوی طراحی شده که مکان نزدیک در مقایسه با رنج بالا یا پایین در تعدادی از دورههای تعریفشده توسط کاربر را نمایش دهد. معمولاً نوسانگر استوکاستیک به سه منظور استفاده میشود: شناسایی میزان اشباع خرید یا اشباع فروش، شناسایی واگراییها و شناسایی سیگنالها و سازماندهیهای گاوی و خرسی.
شاخص کانال کالا (CCI) یک نوسانگر حرکتی به منظور تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال است که تغییرات یک ابزار را از طریق میانگین آماری آن اندازهگیری میکند. شاخص یا اندیکاتور کانال کالا اندیکاتوری مشهور است و به صورت گسترده استفاده میشود که به دلیل تطبیقپذیری آن، محبوبیت پیدا کرده است. این شاخص نوعی از نوسانگر کاملاً نامحدود است و هیچ حد پایینتر یا بالاتری ندارد. شاخص کانال کالا به منظور پیدا کردن بازگشتها و واگراییها در گذشته طراحی شده است. در اصل این اندیکاتور برای شناسایی روندها در کالاها طراحی شده بود. هرچند، در حال حاضر از آن در طیف وسیعی از ابزارهای مالی نیز استفاده میشود.
شاخص یا اندیکاتور جهتدار میانگین (ADX) به تریدرها کمک میکند که قدرت روند و نه جهت واقعی آن را تعیین کنند. از این اندیکاتور میتوان به منظور اینکه آیا یک بازار خنثی است یا در حال شروع یک روند جدید است، استفاده کرد. این شاخص با شاخص حرکتی جهتدار (DMI) مرتبط است و در حقیقت دومی دارای خط شاخص جهتدار میانگین است. این نوسانگر بین 0 و 100 متغیر است. مقدار بالای آن نشانگر یک روند قوی و مقدار پایین آن نشانگر روندی ضعیف است و معمولاً با اندیکاتورهای جهتدار ترکیب میشود. این شاخص به دست ولز ویلدر، که چندین اندیکاتور اصلی تجارت را به وجود آورده، ساخته شده است.
نوسانگر مهیب (AO) اندیکاتوری است که به منظور اندازهگیری میزان حرکت بازار استفاده میشود. نوسانگر مهیب حاصل تفریق «میانگین متحرک ساده» یا SMA با دوره 34 و «میانگین متحرک ساده» با دوره 5 است.
Median Price = (Price High + Price low) / 2
میانگین قیمت برابر است با حاصل جمع قیمت بالا و قیمت پایین تقسیم بر دو.
AO = SMA(Median Price,5) – SMA(Median Price,34)
نوسانگر مهیب برابر است با اختلاف بین «میانگین متحرک ساده» یا SMA با دوره 5 و «میانگین متحرک ساده» یا SMA با دوره 34.
میانگینهای متحرک سادهای که معمولاً استفاده میشوند، توسط «قیمت بسته شده» محاسبه نمیشوند، بلکه توسط «نقاط میانی میلهها» محاسبه میشوند. نوسانگر مهیب در کل به منظور تأیید روندها یا احتمال بازگشتها استفاده میشود.
اندیکاتور یا شاخص حرکت (MOM) اندیکاتور پیشرو در اندازهگیری میزان نرخ تغییر تضمینشده است. این اندیکاتور قیمت فعلی را نسبت به قیمت قبلی از چند دوره قبل مقایسه میکند و نوسانگری را شکل میدهد که در بالا و پایین صفر در نوسان است. این نوع از نوسانگر کاملاً نامحدود است و هیچ حد پایینتر یا بالاتری ندارد. تفسیرهای گاوی و خرسی با جستوجوی واگرایی، عبور از خط مرکزی و قرائتهای شدید در آن دیده میشود. این اندیکاتور اغلب در ترکیب با دیگر سیگنالها استفاده میشود.
اندیکاتور مکدی یا میانگین متحرک همگرایی / واگرایی (MACD)، اندیکاتور بسیار محبوبی به شمار میرود که برای تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال از آن استفاده میشود. همچنین از آن میتوان به منظور شناسایی شاخصههای روند تضمینشده استفاده کرد. این شاخصهها حرکت بازار و همچنین جهت و طول دوره زمانی روند هستند. اندیکاتور مکدی شاخصی پراطلاعات است و دلیل آن این است که این شاخص ترکیبی از دو نوع مختلف از اندیکاتورها است. اولاً اندیکاتور مکدی از دو میانگین متحرک (میانگین متحرک کوتاهمدت و میانگین متحرک بلندمدت) با طولهای مختلف (که اندیکاتورهای تأخیری هستند) به منظور شناسایی جهت روند و طول زمان استفاده میکند. ثانیاً تفاوت موجود بین مقادیر دو میانگین متحرک (خط اندیکاتور مکدی) و میانگین متحرک نمایی (EMA) یا همان خط سیگنال را به صورت نمودار هیستوگرام که روی خط صفر مرکزی در نوسان است، ترسیم میکند. هیستوگرام به عنوان یک شاخصۀ خوب از حرکت تضمینشده به شمار میرود. خطوط مکدی نمایش داده شده در تصویر زیر را میتوان به شرح زیر تفسیر کرد:
اندیکاتور باند بولینگر اندیکاتوری است که محدوده گرافیکی را نمایش میدهد که میانگین متحرک ساده در وسط آن قرار گرفته و عرض یا محدوده نوسانات قیمت را مشخص میکند. نوسانات به نرخی گفته میشود که در آن قیمت یک دارایی میتواند افزایش یا کاهش یابد یا به عبارت بهتر محدوده افزایش یا کاهش از یک نقطه را مشخص میکند. چنانچه دامنه نوسانات یک دارایی بزرگ باشد، به این معنی است که این دارایی میتواند به طور بالقوه در دامنه وسیعی از قیمت نوسان کند.
اندیکاتور قدرت نسبی تصادفی یا به اختصار اندیکاتور «استوکاستیک RSI» در اصل یک اندیکاتورِ اندیکاتور است. از این اندیکاتور در تحلیل تکنیکال به منظور فراهم کردن محاسبهای تصادفی برای اندیکاتور شاخص قدرت نسبی یا RSI استفاده میشود. به عبارتی دیگر، مقیاسی است از شاخص قدرت نسبی نسبت به رنج بالا و پایین خود در طول یک دوره زمانی مشخص که توسط کاربر تعریف شده است. اندیکاتور استوکاستیک RSI، یک نوسانگر است که مقدار آن بین 0 و یک است و به صورت یک خط ترسیم میشود. این اندیکاتور برای شناسایی شرایط اشباع خرید و اشباع فروش استفاده میشود.
اندیکاتور ویلیامز %R یک نوسانگر مبتنی بر حرکت است که در تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال، برای شناسایی شرایط اشباع خرید یا اشباع فروش از آن استفاده میشود. در واقع Williams % R مبتنی بر مقایسه بین قیمت بستهشده فعلی و بالاترین سقف (Highest High) برای دوره بازگشتی که توسط کاربر تعریف شده، است. نوسانگر ویلیامز بین 0 و 100- نوسان دارد (منفی 100). مقدار نزدیک به صفر حاکی از شرایط اشباع خرید و مقدار نزدیک به 100- حاکی از شرایط اشباع فروش است. معمولاً نوسانگر ویلیامز میتواند سازماندهی مبتنی بر شرایط اشباع خرید و اشباع فروش و همچنین تغییرات کلی در میزان حرکت را ایجاد کند.
نوسانگر قدرت خرسها به دست الکساندر الدر ساخته شد. این نوسانگر تفاوت بین پایینترین قیمت و EMA یا همان میانگین متحرک نمایی 13 روزه را اندازهگیری میکند که به شکل یک هیستوگرام ترسیم میشود. اگر اندیکاتور قدرت خرسها زیر صفر باشد، یعنی فروشندهها قادر بودهاند که قیمت را پایینتر از میانگین متحرک نمایی (EMA) بکشانند و اگر اندیکاتور قدرت خرسها بالاتر از صفر باشد، یعنی خریداران قادر بودهاند که پایینترین قیمت را بالاتر از میانگین متحرک نمایی (EMA) نگه دارند. قدرت خرسها یک نوسانگر کاملاً نامحدود با مقدار پایهای 0 است و هیچ حد پایینتر یا بالاتری ندارد. این اندیکاتور معمولاً با ترکیبی از دیگر سیگنالها استفاده میشود.
اندیکاتور نوسانگر نهایی (UO) یک ابزار تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال است که برای اندازهگیری میزان حرکت در طول سه بازه زمانی متفاوت استفاده میشود. مشکل اساسی با خیلی از نوسانگرهای حرکتی این است که بعد از یک افزایش یا کاهش سریع در قیمت، میتوانند سیگنالهای معاملاتی واگرایی کاذبی را تولید کنند. برای مثال، بعد از افزایش سریع در قیمت، یک سیگنال واگرایی خرسی، احتمالا خودش را معرفی کند، اما قیمت همچنان رو به افزایش است. نوسانگر نهایی با استفاده از چندین دوره زمانی بر خلاف یک دوره زمانی (که در دیگر نوسانگرهای حرکتی استفاده میشود)، محاسبه میگردد.
شاخصهای میانگین متحرک، قیمت میانگین یک ابزار مالی را در دوره زمانی معینی نمایش میدهند. اما چند نوع میانگین متحرک وجود دارد. همه آنها معمولاً در نقاط مختلف که دادهها وزندار یا حائز اهمیت میشوند، متفاوت هستند. میانگین متحرک نمایی (EMA) خیلی شبیه (و نوعی از) میانگین متحرک وزنی (WMA) است. تفاوت اصلی بین این دو شاخص این است که نقاط دادههای قدیمی هرگز میانگین را ترک نمیکنند. به بیان بهتر، نقاط دادههای قدیمی، ضریب افزایش را حفظ میکنند (هر چند تا تقریباً صفر پایین میآیند) حتی اگر خارج از طول مجموعه دادههای منتخب قرار بگیرد.
شاخصهای میانگین متحرک، قیمت میانگین یک ابزار مالی را در دوره زمانی معینی نمایش میدهند. اما چند نوع میانگین متحرک وجود دارد. همه آنها معمولا در نقاط مختلف که دادهها وزندار یا حائز اهمیت میشوند، متفاوت هستند. میانگین متحرک ساده (SMA) یک میانگین متحرک غیروزنی است. بدین معنا که نقاط مختلف در مجموعه داده، اهمیت یکسانی دارند و به یک میزان وزن دارند. با انتهای هر دوره، قدیمیترین نقطه داده سقوط میکند و جدیدترین نقطه داده به ابتدا اضافه میشود. توجه داشته باشید که در بین همه میانگینهای متحرک، تأخیر قیمت SMA از همه بیشتر است. به طور خلاصه میتوان گفت، میانگین متحرک ساده، به میانگین قیمت بستهشدن یک سهم در طی یک دوره مشخص گفته میشود.
ابر ایچیموکو یا ایچیموکو کینکو هیو یک اندیکاتور محبوب و منعطف است که حمایت و مقاومت، جهت حرکت و روند را برای سطح تضمینشده نشان میدهد. این شاخص در یک نگاه، تصویری روشنتر از عمل قیمتگذاری فراهم میکند. همچنین امکان تشخیص جهت روند، اندازهگیری حرکت و دادن سیگنال بر اساس تلاقی خطوط و جایی که قیمت به این خطوط مربوط است را فراهم میکند. این سیگنالها به تریدرها کمک میکنند که بهینهترین نقاط ورود و خروج را پیدا کنند. این شاخص از پنج خط تشکیل شده است (هر کدام فاصله زمانی متفاوتی را نشان میدهد) و گویچی هوسودا، روزنامهنگاری که مدت طولانی بر پیشرفت این روش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال در اواخر دهه 60 میلادی وقت گذاشت، آن را عرضه کرد.
میانگین متحرک وزنی حجمی (VWMA)، بر اساس میزان فعالیت معاملاتی در دوره زمانی خاصی، بر قیمتهای حجمی تأکید دارد. کاربران میتوانند طول، منبع و انحراف را تنظیم کنند. قیمتها با فعالیت معاملاتی زیاد، وزن بیشتری از قیمتها با فعالیت معاملاتی کم دارند. در دورانی که حجم بازار پایین است، میانگین متحرک ساده (SMA) و میانگین متحرک وزنی حجمی (VWMA) ارزش نزدیکی به هم دارند. از این اندیکاتور میتوان برای تشخیص روند ترید استفاده کرد. عبور از خط قیمت میتواند یک تغییر جهتدار را نشان دهد. میانگین متحرک وزنی حجمی (VWMA) معمولاً همراه با سیگنالها و روشهای تحلیلی دیگر استفاده میشود.
شخصی به نام آلان هال اندیکاتوری به نام میانگین متحرک هال (HMA) را به قصد کاهش تأخیر زمانی، افزایش پاسخگویی و حذف نویز معرفی کرد. محاسبه آن دقیق است و در میانگین متحرک وزنی (WMA) استفاده میشود. این میانگین متحرک بر قیمتهای جدیدتر نسبت به قدیمیترها تأکید دارد و یک میانگین متحرک با سرعت عمل بالا و در عین حال روان برای تشخیص روند موجود بازار است. همچنین از آن برای تشخیص سیگنال ورود و خروج هم استفاده میشود. این اندیکاتور بیشتر به دست تریدرهای نوسانی (افرادی که در نوسان ترید میکنند) و تریدرهای بلندمدت در ترکیب با سیگنالها و روشهای تحلیلی دیگر، مورد استفاده قرار میگیرد.
ما در این مطلب نگاهی به تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال انداختیم و بخشهای مختلف آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم. اگر قصد دارید وارد بازار رمزارزها شوید، داشتن دانش در مورد تحلیل تکنیکال بسیار مهم و ضروری است؛ چراکه اطلاعات نمودارها میتواند برای شما پولساز باشد.
توجه داشته باشید که برای تسلط کامل به ابزارهای تحلیل تکنیکال و استفاده از آن، باید آموزشهای فراوانی ببینید و با یک یا چند مقاله، نمیتوان نکات تخصصی آن را درک کرد. همچنین پس از یک دوره آموزشی، باید این دانش کسبشده را در یک بازار با ریسک کم تست کنید تا به صورت عملی هم با این ابزارهای تحلیل آشنا شوید. با این آموزشهای تخصصی همراه ما باشید.
تمامی حقوق برای وبسایت ارز جدید محفوظ است.DGpro
به بحث بپیوندید